Viskoelastická pěna (Paměťová pěna, memory foam, lazy foam ,...), (dále jen VP)

Je určitý druh polyuretanové pěny. Dobře odvádí vlhkost, je antibakteriální, antistatická, a má termoizolační vlastnosti. Fyzikální vlastnosti VP zůstávají konstantní při teplotě mezi 15-40 ° C, při vyšší teplotě člověk zaskočí hlouběji do matrace a při nižší teplotě není matrace tvrdá. Na trhu existuje množství druhů VP. Čeho si tedy máme všímat?

V první řadě je to hustota. Ta se pohybuje od 30 do 85 kg / m3, přičemž i zde platí, že čím je hustota vyšší, tím je VP kvalitnější a má lepší ortopedické vlastnosti. Deska z VP by měla být co nejtlustší. V ideálním případě by měla být matrace zhotovena celý pouze z VP bez jakékoli kombinace s PUR pěnou.

Nevýhodou VP je, že je to ropný produkt. Tento materiál rychle ztrácí svou schopnost odporovat tlaku, rychle se rozpadá a proto pod postelí najdete šedý prach, který pochází z opotřebené matrace. Také pocit při ležení na matraci z VP může být až příliš měkký a teplý, což způsobuje zmiňovaná vlastnost materiálu, že se pomalu přizpůsobuje lidskému tělu. VP působením lidského tepla mění svůj tvar, čímž se pomalu přizpůsobuje konturám těla. Na místech, kde lidské teplo nepůsobí zůstává pěna tvrdá, a člověk se během spánku nemůže otáčet a jsou tak omezovány přirozené pohyby. Doporučuje se lamelový rošt.

Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou obdržely matrace z paměťové pěny je od 3,0 - 3,9 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky ze září 2008).