Pružinové matrace

Pokud se bude vaše volba ubírat k pružinovým matracím, je tu pár rad jak si vybrat opravdu kvalitní ortopedické matrace.


U pružinových matrací platí pravidlo, které se týká počtu pružin, resp. taštiček tvořících jádro matrace. Obecně platí, že se ortopedický efekt u pružinových matrací zlepšuje s rostoucím počtem pružin vytvářejících jádro matrace. U klasické bonellové pružiny (vzájemně provázané pružiny) nelze očekávat takový ortopedický efekt jako u taštičkových pružin.

Jádro z bonellové pružiny cca 112 ks/m2 tvoří jakýsi základ pružinových matrací. Matrace s tímto jádrem jsou velmi vzdušné a cenově nenáročné. Je třeba zohlednit i další materiály, které obklopují pružinové jádro. To by nemělo být obalené "filcem" nebo textilií, protože pružina vytváří tlakové body a při použití těchto materiálů je již po roce používání cítit při ležení kontury pružin, což v konečném důsledku více škodí než pomáhá.

Vhodnějším materiálem na vrstvení bonellové pružiny je kokosová deska impregnovaná (napuštěná) latexem. Ta je dostatečně tvrdá, aby zabránila pružinám "prodrat" se na povrch, a zároveň je díky latexu dostatečně elastická, aby kopírovala tvar vašeho těla. Pro zvýšení ortopedického efektu je vhodná i kombinace vrstvy kokosové desky a vrstvy latexu na bonellové pružině. Jako podklad se doporučuje deska z masivu. Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou obdrželi matrace s pružinovým jádrem je od 2,8 - 4,5 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky z března).