Matrace - jak vybrat správně?

Ložnice je místnost, kterou ráno opouštíme a večer se do ní zase vracíme. Většinu času stráveného v posteli prospíme a nestaráme se o své okolí. I přesto je velmi důležité zařídit si místnost podle svých potřeb. V posteli trávíme průměrně třetinu času svého života. Výběr postele, matrace či lůžkového roštu rozhodne o tom, jak se vyspíme a v neposlední řadě i o tom, jak se budeme cítit po celý den.

Zaměřme se tedy na správný výběr matrace.

Při výběru matrace bychom si měli uvědomit, co nám na předešlé matraci nejvíce vadilo. Dále bychom měli zvážit, jak často budeme matraci používat. Pro příležitostné spaní na chatě, chalupě nebo posteli pro hosty stačí jednodušší typy matrací s nižší nosností. V případě, že postel využíváme denně, je třeba matraci věnovat větší pozornost. Pro partnerské dvojlůžko volte raději dvě samostatné matrace. Každá z nich respektuje individuální hmotnost a osobní nároky na tvrdost lůžka.

Měkké matrace se hodí pro uživatele jejichž váha se pohybuje v rozmezí cca 40-65 kg. Pro uživatele s váhou 65-85 kg se hodí matrace středně pevné. Matrace a pro váhovou kategorii nad 85 kg jsou vhodné pevné nebo tvrdé matrace.

Dalším ukazatelem pro výběr správné matrace je podklad. Pokud máme v posteli pevný podklad jako např. desku či sololit, měli bychom zvolit pružinovou, nebo taštičkovou matraci. Máme-li však v posteli lamelový rošt, jsou pro nás nejvhodnější pěnové systémy.

Hygienu lůžka rovněž ovlivňuje potahová textilie, vrstva, mezi Vaším tělem a jádrem matrace. Potah matrace by měl být snadno čistitelný případně snímatelný a pratelný. Při výběru dbejte na světové poznatky a trendy v oblasti zdravého spánku. Informujte se také o výrobci matrace, jeho tradici a zkušenostech z vývoje a výroby matrací. V případě, že se rozhodnete zakoupit zdravotní matraci, měli by jste si především uvědomit, že matrace sama o sobě neléčí. Označení "zdravotní" ukazuje jen kvalitu a výhody výrobku. Skutečná zdravotní matrace slouží pro zmírnění konkrétních zdravotních problému, může být například antialergická nebo může působit proti proleženinám či být speciálně upravena pro pacienty dlouhodobě upoutané na lůžko. Matrace musí mít certifikát, který dostane pouze na základě rozsáhlých testů. Zdravotní není každá matrace, kterou výrobci jako zdravotní označují. Nejjednodušším a nejrychlejším vodítkem je údaj o sazbě DPH. Jen zdravotní matrace s certifikátem mají sníženou sazbu z dvaceti na deset procent. Cenu matrace ovlivňuje nejen typ použitého materiálu a jeho objemová hmotnost, ale také celkové konstrukční řešení. Nejlevnější matrace nemusí být tou, která Vám prokáže nejlepší službu a splní Vaše požadavky. Průměrná životnost matrace se pohybuje v rozmezí 5 - 10 let. Především z hygienických důvodu doporučujeme omezit dobu užívání matrace po uplynutí její životnosti a vyměnit ji za novou.