Jak vybrat matraci

Pro správný výběr matrace je důležitých několik okolností:

1. Hmotnost zákazníka
Při výběru matrace je třeba přihlédnout k váhové kategorii. U všech nabízených matrací uvádíme maximální doporučenou zátěž.

2. Věk zákazníka
Kvalita spánku má zásadní význam pro všechny věkové kategorie. Děti potřebují pro zdravý růst a vývoj kvalitní, spíše pevnější matraci se střední tvrdostí. U mladých lidí je zájem o tužší spaní a čím je člověk starší, měl by použít měkčí a elastičtější matraci. Ta by měla být kombinována s lamelovým roštem. Vhodnou alternativou jsou polohovatelné lamelové rošty. Senioři ocení především motorové typy .

3. Způsob uložení matrace
Správně uložená matrace by neměla ležet na pevné desce. Nedochází tak k dobrému provětrání matrace. Lepší variantou jsou dřevěné laťové rošty, které zaručí provzdušnění matrace. Příčky roštu by měly mít šířku okolo 5 cm a vzdálenost mezi nimi volte alespoň 4 cm. Mnohem lepší variantou jsou rošty z předpružených lamel. Zatímco na dřevěném roštu je matrace při zatížení hodně stlačena, díky lamelovému roštu se více prohne a šetří se. Lamelový rošt napomáhá větší elastičnosti matrace a lepšímu přizpůsobení Vašemu tělu. Polohovací lamelový rošt oceníte při čtení nebo sledování televize. Unavené nohy nebo bolestivá páteř si odpočinou při nadzvednuté dolní části roštu. U motorových polohovacích roštů odpadá manipulace s roštem a matrací při každé změně nastavení. To je velká výhoda u dlouhodobě nemocných lidí, ale i zdravý člověk si rád dopřeje luxus.

4. Charakter užívání matrace
Volte matraci také podle toho, do jakého prostředí bude určena. Některé druhy matrací jsou určeny pro příležitostné spaní (chaty, ubytovny, hotely).Tady postačí matrace polyuretanové a některé sendvičové. Dobrou alternativou jsou i pružinové matrace. Jejich největší předností je jejich vzdušnost. Na každodenní spaní volíme typy matrací dle Vašich požadavků.

5. Tvrdost matrace
Tvrdost matrace patří mezi nejdůležitější faktory při výběru matrace. Záleží i na jaké matraci je člověk zvyklý spát. Firmy uvádí u svých výrobků 4 stupně tvrdosti (měkká až extra tvrdá).

Tvrdost č. 1:
Mezi nejměkčí matrace řadíme především matrace latexové, některé matrace ze studené pěny a matrace z líné pěny. Tyto matrace jsou velmi elastické, ideálně se přizpůsobují tvaru těla, nevytváří protitlak, zabraňují případnému vzniku proleženin, příznivě působí na pokožku a napomáhají k uvolnění svalů. Takto měkké matrace upřednostňují především ženy, osoby s bolestmi kloubů a starší lidé.

Tvrdost č. 2:
Do tvrdosti číslo 2 řadíme širokou škálu matrací a to polyuretanové, sendvičové, pružinové a především matrace ze studených pěn. Z latexových matrací pouze ty, které jsou kombinovány s jiným materiálem. Tyto matrace jsou elastické, ideálně se přizpůsobují tvaru těla, nevytváří protitlak a udržují páteř v rovině. Užívá je široká škála zákazníků, nejčastěji ženy, ale i muži různého věku.

Tvrdost č. 3:
Do tvrdosti číslo 3 řadíme některé typy sendvičových, pružinových a profilovaných matrací, u kterých je použita tvarovaná polyuretanová pěna vyšší tuhosti, vrstva kokosového vlákna nebo studená pěna s vyšší hustotou, popř. s vyšším odporem proti stlačení. Matrace stvrdostí č. 3 upřednostňují především muži, mladší lidé, zákazníci s vysokou hmotností a obecně zákazníci, kteří požadují tvrdší spaní.

Tvrdost č. 4:
Do tvrdosti číslo 4 řadíme nejtvrdší matrace. Jsou složené z vysoce odolné polyuretanové pěny. Vrchní vrstvu tvoří kokosové vlákno, které zajišťuje dokonalé provzdušnění. Tuto tvrdost matrací upřednostňují zákazníci vyšší váhové kategorie a muži.