Jádro z taštičkových pružin

Jádro z taštičkových pružin je konstrukčně odlišné od bonellového jádra. Pružiny jsou v něm nezávisle ukládány do taštiček z netkané textilie a tyto taštičky jsou vázané do jádra. Čím víc je takových taštiček, tím lépe se matrace přizpůsobuje Vašemu tělu. Pružiny v těchto matracích jsou vyráběny z tenčího drátu, a proto jsou i měkčí. Počet taštičkových pružin by měl být udávaný u každé ortopedické matrace tohoto typu. Při počtu pružin 256 ks/m2 už můžeme hovořit o velmi dobrých ortopedických vlastnostech matrace.


Pro ilustraci: matrace o rozměrech 200 cm na hloubku a 100 cm na šířku má při počtu 256 ks/m2 počet pružin cca. 480 ks. Ani zde však nesmíme zapomenout, že se ortopedický efekt taštičkového jádra projeví nejvýrazněji s vrstvou kokosové, latexové nebo kombinací obou desek. Záleží pouze na Vás, jakou tvrdost matrace si zvolíte. Známka kvality od německého institutu Stiftung Warentest, kterou obdrželi matrace s taštičkovým jádrem je od 1,9 - 4,0 (nejlepší = 1,0, nejhorší = 5,0; výsledky ze září 2008).

Zatím nepřekonatelnými vlastnostmi taštičkových matrací je jejich pružnost, vzdušnost a trvanlivost. Předsudky některých lidí vůči pružinovým matracím z důvodu vrzání nebo rezivění jsou neopodstatněné a u kvalitních značkových matrací jsou vyloučeny. Výrobci pružinových jader zabezpečují povrchovou úpravu těchto pružin tak dobře, že si dovolí poskytnout na ně záruku až 20 let. Kombinace taštičkového jádra a latexové, nebo kokosové vrstvy je proto považována za nejlepší řešení při výběru matrace. Toto doporučení se opírá o výsledky zkoušek a testů prestižního německého zkušebního institutu, který již přes 50 let pod dohledem německé vlády testuje a vyhodnocuje produkty, čímž se snaží lépe chránit spotřebitele na německém trhu.

  • Je matrace použitelná jen z jedné, nebo z obou stran? Pokud jen z jedné strany, pak musí být její cena výrazně nižší. Pružinové matrace by měly být z bezpečnostních důvodů použitelné jednoznačně z obou stran.